Morotskaka med limefrosting och vinbär

Saftig Morotskaka

Idag hade vi en del av min släkt här hemma för lite fika och mys och då passade jag på att baka en morotskaka! 🥕

De röda vinbären från förra sommaren som vi hade i frysen kom väl till pass i form av dekoration samt syra-och smakförstärkare mot den söta frostingen på kakan!🙏😀 Visst ser den nästan lite julig ut?😄

Recept morotskaka

Morotskaka med röda vinbär

Morotstårta

Kan varmt rekommendera er att baka denna! Till och med min mamma som inte brukar gilla morotskaka tyckte den var jättegod!😍
Receptet kommer här:

Ugn: 150 grader varmluft

4 dl finrivna morötter
3 dl vetemjöl
3 dl socker
3 ägg
1,5 dl rapsolja
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
1,5 tsk malen kardemumma
2 tsk bakpulver
några nypor salt


Frosting:
100 gram färskost
60 gram rumsvarmt smör
4 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
cest av 1 lime
limesaften av halva limen

Smöra/olja en rund kakform samt ströbröa den.

Finriv några morötter så det blir cirka 4 dl.

Bland mjöl, salt och bakpulver i en skål

Vispa ägg, socker, vaniljsocker, kanel och kardemumma fluffigt med en elvisp.

Tillsätt olja, mjölblandningen och morötter i äggsmeten

Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Det är olika från ugn till ugn så testa med sticka – är den kladdig så låter du den gå lite till 😊

Frostingen
Vispa ihop alla ingredienser snabbt med en elvisp och bred sedan ut frostingen på kakan när den svalnat helt 🥕
Toppa med vinbär eller andra favoritbär!

Recept

Recept på glaserade munkar

Glaserade munkar recept

Munkarna är färdigfriterade och smakade underbart på gårdagens kalas!😍🍩

Det blev som tidigare nämt både sockrade och glaserade (glazed donuts) och jag fick verkligen till glasyren som den är i Spanien och vissa delar av USA! Vet ni vad hemligheten är? MJÖLK!
Glasyren är alltså mjölk-och florsockerbaserad och den stelnade snabbt, blev sådär lagom tunn och ”flakey” – så jag blev otroligt nöjd!😀
Det enda jag ska göra annorlunda nästa gång är att ta lite mer socker i själva munkdegen samt att droppa i några droppar citron i glasyren, då jag tycker den brukar ha en touch av det i Spanien(vilket jag älskar!) 🍋

Recept glaced donuts

Här kommer receptet för ca 14 munkar:

1/2 röd jäst
1,5 dl mjölk
1,5 dl socker (men ta 2 dl enligt mig)
några stänk med saltkaret
9 dl vetemjöl
1 ägg
100 gram rumstempat smör i kuber
1 liter frityrolja – typ neutral raps
+ en tjockbottnad kastrull
+ strösocker att doppa i

Glace:
3 msk mjölk
florsocker så den blir lagom ”simmig”
2 stänk med saltkaret

Smula jästen i en bunke

Värm mjölken lite – till mellan 25-36 grader(inte så noga alltså, bara den inte blir över 37!!)

Rör ner mjölk med hälften av sockret och låt jästen smälta lite

Tillsätt övriga ingredienser utom smöret och låt gå i en matberedare

När degen gått ihop lite så tar du i smöret och låter degen jobba i cirka 10-15 min.

Låt jäsa i 1-2 timmar

Kavla ut degen till cirka 1 cm tjocklek

Tag en kopp och tryck ut rundlar

Kavla ut den skarvade degen och gör några rundlar till

Tag en liten rund sak (jag hade innerdelen av vitlökspressen och ett flasklock) och tryck ut mittenbitarna i munkarna.

Låt alla bitar (även de små) jäsa i 20 minuter till

Värm upp oljan till 180 grader och sänk den när den börjar närma sig 160 så den inte får för mycket fart i slutet

Ha ett lock bredvid(som du kan kväva kastrullen med) och en brandfilt om nåt skulle gå åt skogen och lämna ALDRIG kastrullen!!

Lägg i 4 av de små innerbitarna för att testa oljan lite, om den känns lagom

Du märker när minimunkarna blir lite gyllene och då vänder du dem en gång och lägger dem sedan på lite hushållspapper

Fritera de stora munkarna 2-3 i taget i 1 minut på varje sida ungefär

Låg ligga några minuter på hushållspapper innan du doppar dem i strösocker eller i glasyren.

Glasyren stelnar på kanske 10 minuter och sen är det bara att smaska i sig dem! 😍 De med strösocker äts helst varma 🙏

Munkar recept

Donuts recept

Gravad lax

Gravad lax recept

Gravad lax

Nu är laxen gravad och ligger i kylskåpet och väntar på julaftonIMORGON..!😱🥰

Gravad lax har blivit en grej jag alltid gör varje år och om jag får säga det själv så är det en av de godaste sakerna på julbordet! Den smälter alltid i munnen och blir så himla mycket godare än färdigköpta skivor. Svårt är det verkligen inte heller! Finns typ inget enklare man kan göra faktiskt…😄

Kolla in mitt recept från tidigare i år om ni är sugna.
Och förresten – man kan skippa både dillen och pepparn om man vill, eller inte har det och då är det bara tre saker man behöver: lax, salt och socker! 🙏🌟

Chokladkola i tomtedräkt

Chokladkola med havssalt recept

Det kar kokats chokladkola med havssalt här hemma inför helgen!🥰🍬 Mums🌟

Jag kokade ihop 3 dl vispgrädde, 50 gram smör, 2 dl socker, 0,5 dl kakao, 1,5 dl ljus sirap till en smet. Lät den sjuda till 122 grader och smulade sen ner lite flingsalt. Tjoff ner i liten bakplåtsklädd form och på med lite mer flingsalt på toppen 🌟
Den svalnade och sen klippte jag den till lagoma bitar 🥰

Vi slog in kolorna i färdiga små smörgåspapper med tomtar, som jag köpt på Flying tiger. De var kanonbra att ha som kolapapper och det var skönt att slippa klippa till egna 🙏👏
Tips till er som också ska göra kolor 😊

Nu har vi en fullproppad burk med julkola här hemma och det känns lyxigt ❤️🎄

Chokladkola recept

Trevlig helg!🌟😍

Juldryck med torkad frukt och saffranste!

Vi hade gäster häromdagen som inte gillar glögg och då ville jag fixa något annat gott, varmt och juligt. Jag tog mig en funderare och vet ni vad jag hittade på? 😍
Ett naturligt sötat julte gjort på russin, torkade aprikoser och några påsar saffranste – från min favorit-teförpackning med 4 olika vinterteer av märket Life by Follis!

Såhär gjorde jag:
Jag kokade upp 1 liter vatten.
Hackade 1 dl russin och 1 dl torkade aprikoser lite grovt.
Sen hällde jag ner frukten och lät det stå och dra i 10 minuter.
Därefter silade jag drycken och provsmakade – mums, redan sött och gott!
Sen värmde jag drycken igen och tillsatte 2 påsar saffranste som fick dra i fem minuter.
Därefter tog jag ur tepåsarna och hällde ner drycken i min glöggkanna!

Alltså ni fattar inte hur gott det blev!? Aprikosen gav lite apelsinsmak av någon anledning som blev så gott! Russinen gav en honungsliknande känsla och saffransteet band ihop det hela och gjorde det till en riktig juldryck!👏🌟 Det här kommer jag göra flera gånger och jag känner nästan för att patentera idén – haha 😂
Nu är jag taggad på att testa ta i kanelstång, nejlikor, kardemummakärnor, mandarin, äpple, dadlar och annat gott! 😀

Julte winterlife collection av life by follis

Här är saffransteet som jag använde. Det finns att köpa på exempelvis på tekompaniet!

Jag kommer förresten ha en tävling där jag tävlar ut några askar om ett tag, så håll er uppdaterade om ni är sugna… 🥰🌟

Höstkaka

Idag gjorde jag en SÅÅ saftig sockerkaka med egenplockade äpplen, blåbär och hallon. En riktigt sensommar- eller höstkaka helt enkelt!🥰
Jag följer mycket sällan recept när jag bakar och lagar mat och därför är det väldigt svårt att skriva ner recept ibland(då jag höftar väldigt mycket). Men här kommer mitt försök till recept 😁

Ugn: 175 varmluft

2 ägg

2 dl socker

3 dl vetemjöl

175 gram smält smör

0,75 dl grädde

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Några stänk kardemumma

Några stänk kanel

2 svenska rivna äpplen

En näve var av frysta eller färska blåbär och hallon

Riv äpplena hela på stora riven på ett rivjärn.
Smält smöret och pensla en sockerkaksform med lite av det.
Rör i grädden i smöret.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kryddorna i en skål.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ihop alla ingredienser med en slickepott och häv ner i sockerkaksformen.
Ställ in i nedre delen av ugnen i 40-45 min. Testa med sticka för att se att den är färdig!

Pistageglass

Pistageglass recept

Hej på er!😍

Nu har jag gjort glass igen, haha! Min favoritglass all time är pistage och nu har jag gjort min egen wiiiho!😀 SÅ god blev den… Mamma Mia! Ni kanske ser det?
Sjukt enkelt också, det enda jobbiga var att skala pistagenötterna… 😂 Pistageglass med just kondenserad mjölk gör hela grejen så enkel! Snälla ni, testa!

Ni behöver:

5 dl vispgrädde

1 tsk vaniljpulver eller en urskrapad vaniljstång

1 burk sötad kondenserad mjölk

200 gram pistagenötter med salt

2/3 dl florsocker

  1. Skala nötterna
  2. Mixa dem i en minihacker/matberedare tillsammans med florsockret. Lite småbitar av nötterna kan vara kvar för krisp!
  3. Vispa grädde, kondenserad mjölk och vaniljpulver till en lättvispad smet
  4. Rör ner nötblandningen till en slät smet.
  5. Häll i en burk
  6. “Tappa” burken lite lätt på bänken några gånger så luftbubblor försvinner
  7. Täck glassen med en plastpåse/plastfolie så ingen luft når den.
  8. På med lock och in i frysen över natten!

Lovar att ni kommer njuta 😍😍

Pistageglass med kondenserad mjölk

Emmas glass i stora lass

Det var den här fantastiska vaniljglassen med krossade “Emmakakor” och rostade hasselnötter som jag gjorde som dessert efter julbordet på julafton!😍 Jag och alla andra blev så nöjda och tyckte den var magisk…! Så krämig och god och inte alls isig! Den var som en dröm verkligen 😍👏
Riktigt enkel att göra också! Ni måste testa, perfekt som nyårsdessert!

5 dl vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk (eller gör egen av mjölk och socker, se recept här)

2 tsk Äkta vaniljpulver(inte vaniljsocker)

50 gram Rostade hasselnötter

10 Valfria kakor (jag tog mina egenbakade kolakakor och chokladkakor)

Havssalt

  1. Lägg nötterna och kakorna i en påse och banka på dem med något hårt så det blir smulor och småbitar(lite olika stora bitar liksom!)
  2. Häll ner kondenserad mjölk, grädde, vaniljpulver och två nypor havssalt i en bunke
  3. Vispa med elvisp tills det blir som lättvispad grädde i konstisensen
  4. Tillsätt kakor och nötter och rör ner det med en sked
  5. Häll upp smeten i en burk och lägg plastfolie på smeten, så det inte kommer någon luft mellan.
  6. Sätt sen på locket och låt frysa under natten!

Det blir MAGISKT gott – jag lovar! Och hur enkelt är inte receptet??😍😍

Kategori: Julrecept, receptTaggar: , ,

Knäck och knäckklubbor

Ett skepp kommer lastat med knäck i ischokladformar och några små klubbor! En varsin rostad hasselnöt ligger det i formarna och sen spetsade jag smeten med havssalt innan jag fyllde dem🙂 Nu står de redo och väntar på julafton! Det ska bli spännande att se om min mage klarar av mjölk då, för det är ju det i nästan all julmat och julgodis…😄😄

Recept:

2 dl grädde

2 dl socker

2 dl ljus sirap

40 rostade, skalade hasselnötter

Havssalt

Ishokladformar

Grillpinnar

Ställ upp formar och lägg en nöt i varje, lägg även ut några grillpinnar på ett bakplåtspapper om du vill göra klubbor!

Blanda allt utom salt och nötter i en kastrull

Koka upp och låt puttra tills du kan göra ett kulprov i ett glas med kallt vatten.

Tillsätt saltet och häll upp i formar!

Låt stelna och svalna 🥰

Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Årets mjuka pepparkaka till julen är nu bakad och jag har inte smakat på den, men jag känner att den är mäkta god!😍 Den känns verkligen saftig!
Om jag ska välja mellan mjuk och hård pepparkaka så väljer jag mjuk – det har jag alltid älskat!😀 Vad väljer ni?
Nu ska jag bara att jag våga mig på att äta mjölk snart och hoppas att magen klarar det…😱 Det vore trist att inte kunna äta allt jag bakat och lagat inför jul! Men det borde gå på julafton i alla fall, det tror jag 😄
Ikväll är det sista Ernst också, helt galet!! Snabbt det gick nu på slutet…! Ikväll blir det mys framför tvn och nu ska jag fortsätta julstädningen…!😂

Receptet kommer från “fredriksfika.allas.se” men jag tog 2 msk pepparkakskrydda samt en deciliter lingonsylt i också!🙂

225 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
4 st ägg
2 msk mjölk
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskrydda
1 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröda en sockerkaksform på ca 1,5 liter.
2. Vispa smör och socker mjukt, arbeta in äggen ett i taget. Tillsätt mjölken.
3. Blanda bakpulver, pepparkakskrydda, potatismjöl och vetemjöl. Sikta ner
blandningen och rör till en jämn smet.
4. Fördela smeten i formen.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Känn med en sticka att den kommer ut torr innan du tar ut den.
6. Låt kakan vila i formen ca 10 minuter innan du stjälper upp den.
7. Garnera gärna med florsocker.