Aubergine och zucchinigratäng in my heart

Under de 6 första månaderna av Emils liv så levde jag helt mjölkproteinfritt (och äggfritt) – INTE laktosfritt utan helt utan mjölkprotienfritt. Det betyder att allt med mjölk i sig är bannlyst och man kan inte välja laktosfria alternativ. Alltså ingen sorts ost, smör, mjölk, grädde, yoghurt och massa saker man inte tänker på att det är mjölk i som exempelvis pålägg, bröd, bullar, chips, typ all sorts mat ute på resturang och mycket mer! Det var sjukt svårt och jobbigt…! Jag levde som en vegan förutom att jag åt kött – haha. Så vi var tvungna att komma på många olika alternativrätter när vi gjorde mat. Om vi tänkte göra köttbullar t.ex kunde vi ju inte göra potatis och gräddsås eller mos till utan fick tänka utanför boxen(jag tycker nämligen inte att mjölksubstitut som soja och liknande är gott, så det var inget alternativ). Det blev oftast olika sorters grönsaksrätter och denna gratäng är typ det godaste som finns och det tycker jag fortfarande, även fast jag nu får äta mjölk igen!

Det är en aubergine och zucchinigratäng med tomatsås(och ost nu när jag får äta det igen)😍 Till det gjorde vi vitlöksbröd med olivolja och örter! Jag är typ expert på vegankost nu om man bortser från köttet, hehe😃😁

Recept

1 stor zucchini eller 2 små

1 stor aubergine eller 2 små

2 burkar krossade tomater

1 decimeter selleri i små bitar

En liten gul lök

Salt o peppar

Olivolja

Valfri ost(om man nu inte är vegan, i såna fall skippa det) och små tomater till gratinering

Sätt ugnen på 200 grader.

Fräs lök och selleri med lite smör i en liten kastrull. Tillsätt tomaterna och låt småputtra i 20-30 minuter.

Skiva under tiden auberginen och zucchinin i 1 cm stora cirklar. Lägg på en plåt och ringla olivolja och salt på. Ställ in en stund tills de får lite färg.

Varva grönsakerna och tomatsåsen i en gjutjärnspanna (som en lasagne) och toppa sist med ost(eller inte) och skivade babytomater. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter!

Kategori: Jul, receptTaggar: