Samuels äppelmuffins

Alltså… förvåningen när min man ställer sig och bakar äppelmuffins!! Som blev så orimligt goda dessutom, fattar inte hur de kunde vara så saftiga och mjuka?😱

En bakgrundsberättelse till denna händelse är att innan vi blev tillsammans (vi var 14 år) så höll vi på att smsa och skriva mycket på MSN(haha ja kommer ni ihåg msn?). Då undrade jag vid ett tillfälle vad han gjorde, varpå han svarade att han skulle CYKLA TILL AFFÄREN för att köpa något så han kunde BAKA arraksbollar! Jag bara OMG här har jag en fullpoängare, han bakar!!

När vi var 15(eller han hade inte fyllt 15 än, men nästan) blev vi tillsammans. Idag är vi 25. Men…Tror ni han har bakat något under dessa år? Svar: NEJ!! Jag blev lurad helt enkelt!! Här trodde jag att jag gick och blev ihop med en mästerbagare, men han minns inte ens att han har bakat de där arraksbollarna….

Såååå därför blev jag överlycklig av att se honom stå och baka dessa supergoda muffins och jag hoppas att det händer många gånger framöver i livet 😁😂😍

Sen ska ni såklart få receptet också! Många steg låter konstiga, men jag lovar er att resultatet blev förvånansvärt bra👍

Ugn: 200 grader

100 gram smält smör

1,5 dl socker

4 ägg

5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

0,75 tsk stött kardemumma(eller från en pepparkvarn som jag har)

1 dl mjölk

1 äpple + kanel och socker på muffinsen

Skiva äpplet i små stänger. Skala om du vill, det gjorde inte Samuel.

Rör smör och socker poröst.

Tillsätt äggen ett i taget under kraftig omrörning.

Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma i en liten bunke.

Rör ner blandningen och tillsätt mjölken.

Klicka ut i formar(som står i en muffinsplåt) upp till 2/3 av formen.

Tryck försiktigt ner 2-3 äppelskivor på smeten. Strö sen över lite kanel och strösocker på varje muffins.

Grädda i 15 minuter i mitten av ugnen.

Ät med vaniljsås eller grädde! 😃

Kategori: JulTaggar:

Aubergine och zucchinigratäng in my heart

Under de 6 första månaderna av Emils liv så levde jag helt mjölkproteinfritt (och äggfritt) – INTE laktosfritt utan helt utan mjölkprotienfritt. Det betyder att allt med mjölk i sig är bannlyst och man kan inte välja laktosfria alternativ. Alltså ingen sorts ost, smör, mjölk, grädde, yoghurt och massa saker man inte tänker på att det är mjölk i som exempelvis pålägg, bröd, bullar, chips, typ all sorts mat ute på resturang och mycket mer! Det var sjukt svårt och jobbigt…! Jag levde som en vegan förutom att jag åt kött – haha. Så vi var tvungna att komma på många olika alternativrätter när vi gjorde mat. Om vi tänkte göra köttbullar t.ex kunde vi ju inte göra potatis och gräddsås eller mos till utan fick tänka utanför boxen(jag tycker nämligen inte att mjölksubstitut som soja och liknande är gott, så det var inget alternativ). Det blev oftast olika sorters grönsaksrätter och denna gratäng är typ det godaste som finns och det tycker jag fortfarande, även fast jag nu får äta mjölk igen!

Det är en aubergine och zucchinigratäng med tomatsås(och ost nu när jag får äta det igen)😍 Till det gjorde vi vitlöksbröd med olivolja och örter! Jag är typ expert på vegankost nu om man bortser från köttet, hehe😃😁

Recept

1 stor zucchini eller 2 små

1 stor aubergine eller 2 små

2 burkar krossade tomater

1 decimeter selleri i små bitar

En liten gul lök

Salt o peppar

Olivolja

Valfri ost(om man nu inte är vegan, i såna fall skippa det) och små tomater till gratinering

Sätt ugnen på 200 grader.

Fräs lök och selleri med lite smör i en liten kastrull. Tillsätt tomaterna och låt småputtra i 20-30 minuter.

Skiva under tiden auberginen och zucchinin i 1 cm stora cirklar. Lägg på en plåt och ringla olivolja och salt på. Ställ in en stund tills de får lite färg.

Varva grönsakerna och tomatsåsen i en gjutjärnspanna (som en lasagne) och toppa sist med ost(eller inte) och skivade babytomater. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter!

Kategori: Jul, receptTaggar: