Korintkakor

Baka baka liten kaka… Ja nu tror jag det blev sista bakningen för i år! 🙂
Ett gott avslut, korintkakor är verkligen riktigt mumsigt av någon anledning! Gillar inte russin i kakor, men korinter är något helt annat – till och med Samuel undrade vad det var för gott i kakan när han fick smaka! 
Här kommer receptet:

Ugn: 175 grader

Recept:
Ingredienser:

  • 70g korinter
  • 200g rumstempererat smör
  • 2 ¼ dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel

  • 5dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175°. Lägg korinterna i hett vatten i några minuter och låt dem sedan rinna av & torka dem med papper.
  2. Rör ihop smör, socker, kanel o bikarbonat. Tillsätt ägget och sedan mjölet. Blanda ner korinterna i den ganska lösa degen.
  3. Gör kulor av degen. Lägg dem ganska glest på en plåt med bakpapper. Tryck till med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
Kategori: Jul, receptTaggar:

Mandel & havssaltsnittar

image
image
image

Har bakat lite till, det är ju trots allt bara två dagar till julafton! Helt crazy! Har varit riktigt produktiv idag. Slagit in de sista julklapparna, städat, bakat och pysslat med förberedelser inför julaftonens planer! 🙂 Nu är jag helt slut och ligger och vilar. Det blir en myskväll här hemma med god mat och så ska vi njuta av julklapparna under granen och alla fina julblommor som slagit ut. Imorgon ska vi till Samuels familj och fira jul och vi åker på förmiddagen, myyys!

Hur som helst, tillbaka till bakningen.. Dessa kakor blev sjukt goda! Jag utgick från mitt kolakaksrecept och lade till mandelspån och havssalt och det blev riktigt riktigt gott!! En perfekt julkaka 🙂

Recept:

Ugn 175 grader 

100 gram rumstempererat smör
1 dl socker
2,5 dl vetemjöl
3,5 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
2-3 nypor havssalt
en liten påse mandelspån

  1. Knåda ihop allt till en fin deg.
  2. Kan vara lättare att arbeta med om den får stå i kylen 30 min, men jag orkade inte det! 
  3. Dela den i 3 delar och rulla dessa till korvar och lägg alla på samma plåt. Tryck ut korvarna så de blir rätt så platta. 
  4. In i ugnen i ca 15 minuter(tiden beror på om du vill ha dem sega i mitten eller ej). 
  5. Skär sneda bitar direkt efter du tagit ut dem ur ugnen. 
  6. Stoppa in dem några minuter till längre ner i ugnen om ni vill ha dem krispiga, som jag!
  7. Låt svalna och njut sedan 🙂
Kategori: Jul, receptTaggar:

Saffranstryfflar med rostad kokos och florsocker

God kväll på er!
Idag har jag bakat lite mer inför julhelgen, bland annat dessa ljuvliga saffranstryfflar som jag blev mycket nöjd med! Supergoda och lyxiga med en rejäl smak av saffran 🙂 Svåra att göra är de inte heller, jag lovar! Nu ska jag fortsätta kvällen med att se SISTA AVSNITTET av Jul med Ernst…!!!

Recept:

0,5 gram saffran
0,75 dl vispgrädde
2 msk smör
1 Marabou vit chokladkaka
75-100 gram kokosflingor
Florsocker

  1. Hacka chokladen fint.
  2. Koka upp vispgrädde, smör och saffran i en kastrull och låt det bubbla 2-3 minuter. 
  3. Ta av kastrullen från plattan och rör ner chokladen lite i taget så den smälter. 
  4. Låt svalna 10 minuter i rumstemperatur och ställ sedan smeten i kylen några timmar, tills den blir kall och hård.
  5. Rosta kokosen i en torr stekpanna under tiden.
  6. Rulla kulor av tryffeln och rulla dem i kokos eller florsocker!
  7. Förvara i kylen.
Kategori: Jul, receptTaggar:

Knäcken

Nu är knäcken färdigkokad och upphälld, det blev väldigt mycket rostad mandel i år – jag var sjukt sugen på det! Hade både i formarna och i smeten, vilket gjorde att inte en enda form tippade och det gick väldigt lätt! 
Knäckrecept ser ju i princip alltid likadana ut, men här har ni mitt:

KNÄCK

2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde

60 gram hackad sötmandel
Knäckformar

  1. Ställ ut knäckformarna på en plan yta, exempelvis en bricka.
  2. Häll i alla ingredienser i en tjockbottnad, hög kastrull.
  3. Låt koka upp och sänk sedan några snäpp, men det ska fortfarande bubbla kraftigt. 
  4. Rosta mandeln lätt i en torr stekpanna.
  5. Koka smeten tills den är 125-127 grader beroende på om du vill ha den mjukseg eller hårdseg. En silikonslev med termometer är att rekommendera då kulprovet är lurigt!
  6. Fyll bottnarna i knäckformarna med lite mandel.
  7. När smeten är klar, häll i resten av mandeln och rör ut. 
  8. Fyll upp med smet när den är klar och låt stelna i rumstemperatur. 
Kategori: Jul, receptTaggar:

Saffranssemlor

I år testade vi att göra en varsin lussemla av några saffransbullar som jag formade till runda bollar förut när vi bakade dem. Det blev en saftig och god hit! Mums 😀
Pärlsockret gav dem en extra dimension och krisp, stort tips! 
Det blev en helt ny dessert och det var en rolig grej att testa 🙂 Allt som behövs är en lussebulle och lite grädde – smaskens! 

Kategori: Jul, receptTaggar:

Pepparkaksmuffins

image
image

Hej på er!

Jag tänkte skriva ut mitt recept på pepparkaksmuffins som jag bakade till första advent. De blev riktigt saftiga och goda nämligen! Ett vinnande recept om man gillar mjuk pepparkaka 🙂

Ugn: 200 grader 

100 gram smält smör

2 ägg

2,5 dl socker

3,5 dl vetemjöl

1,5 dl mjölk

1,5 msk pepparkakskrydda(färdigblandad kryddmix)

1 tsk kanel

2 tsk bakpulver 

Lite mandelspån

1. Rör ner kanelen och pepparkakskryddan i det smälta smöret.

2. Rör ihop vetemjöl och bakpulver i en skål.

3. Vispa ägg och socker poröst.

4. Rör försiktigt ner mjölk, smörblandningen och mjölblandningen i äggsmeten.

5. Fyll upp smeten i formar upp till ¾ och toppa med mandelspån. Har du en muffinsplåt blir resultatet bättre, då muffinsen stiger uppåt istället för åt sidorna.

6. Grädda i ugnen i 10-15 minuter beroende på storlek. Använd en sticka och se när de är färdiga! 

Kategori: Jul, receptTaggar:

Knäckiga havreflarn

image
image
image

Jag har bakat superkrispiga och knäckiga havreflarn, som var ett av Samuels önskemål till julens fikastunder(exempelvis imorgon när vi ska adventsfika)! De är jättenkla att göra och går snabbt, sen är de förbaskat goda också! De går åt fort när man bjuder på dem 🙂
Här kommer receptet:

Ugn: 200 grader

150 gram smör
2 dl fiberhavregryn
2 dl vetemjöl
2 dl socker
1 tsk bakpulver
4 msk ljus sirap
4 msk grädde 

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan alla andra ingredienser. 
Rör om till en varm, jämn smet. 
Klicka ut 3×4 “äggulestora” klickar på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen tills du tycker att de är lagom gräddade! 5-10 minuter.

Kategori: Jul, receptTaggar:

Julboken Sweet Christmas av Leila Lindholm

I höst kommer en efterlängtad julbok av Leila som heter “sweet christmas”! 

Här hittar vi hennes fantastiska julrecept på både godis och bakverk, för vem har inte bakat efter Leilas goda recept någon gång på julen? Det ska bli så spännande att få ta del av nya goda julrecept, denna julbok är ett måste för alla julälskare! Åååh vad man längtar!!

Kategori: JulTaggar: , ,

Emmas saffransmjukis

Nu ska ni få receptet på min goda saffranskaka som jag bakat i många år! Den är väldigt saftig tack vare kesellan och smakar mycket saffran, precis som det ska vara 🙂

  • 15o gram smält smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 3 påsar saffran
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1tsk bakpulver
  • 1,5 dl kesella
  • 3,5 dl vetemjöl
  1. sätt ugnen på 175 grader
  2. smöra en fin form
  3. vispa ägg och socker poröst
  4. häll i saffran och vispa lite till
  5. blanda ihop mjöl och bakpulver
  6. häll i smöret, kesellan och sikta ner mjölblandningen
  7. rör om försiktigt och förstör inte det porösa!
  8. häll i formen och grädda 30-45 minuter beroende på ugnskvalitet, jag testar med sticka så den preciiis blir färdig och inte torr 🙂 
Kategori: Jul, receptTaggar:

Toscakaka á la Emma

Ikväll har jag gjort denna toscakaka igen, som blev ett resultat av för mycket smör över från lussebullsbaket för någon vecka sedan.
Jag hade massor av smör blandat med saffran, mandelmassa, socker och vanilj över och kunde ju inte slänga det, så slängde ihop en kaka bara för att. Tänkte inte att den skulle bli så rolig, men hela familjen blev helt tokig i den, särskilt mamma! Den blev en succé! Helt knäppt då jag dessutom inte gjorde något “rätt” om man tänker på hur en tosca “ska” vara. 
Tänkte dela med mig av receptet eftersom den nu blev så god.. haha!

Kakan:

3 ägg
125 gram socker
125 gram vetemjöl
125 gram smält smör blandat med lite riven mandelmassa, 0,25 gram saffran och liten gnutta vanilj av något slag
0,75 tsk bakpulver

Toscan:

100 gram smör blandat med lite riven mandelmassa, 0,25 gram saffran och liten gnutta vanilj av något slag
75 gram socker
3 msk grädde
2 msk mjöl
75 gram hackade mandlar/hasselnötter

Vispa ägg, bakpulver och socker poröst till kakan. Häll i mjölet och smöret och vänd ner. Häll upp i en smörad brödform(rektangulär form)
Ställ in i ugnen i 17 minuter på 175 grader

Blanda alla ingredienser till toscan i en kastrull, utom nötterna. Rör om ofta. Låt det stå tills det småbubblar lite, då kan du hälla i nötterna.   

Smeta på toscan på kakan när det gått 17 minuter, och JA det ska rinna igenom kakan, det ska inte bara bli som ett täcke utan det ska rinna igenom så det blir tosca i den också! 🙂
Ställ in igen tills den är får en färdig yta, tar ca 10 minuter!

Kategori: Jul, receptTaggar: