Första advent spenderades med familjen och mina föräldrar på Sigtuna julmarknad, som förresten är öppen varje adventssöndag mellan kl 11-16 ❄️ Förutom att det alltid är totalt bilkaos där varje gång så är det en otroligt bra marknad med allt som man kan önska sig när det kommer till julmarknader!😍
Vi köpte en rökt(certifierad) ål – MUMS, en hjortkorv, sockervadd och såklart….
SIGTUNAMUNKAR!😍🍩 Som jag älskar dem och jag blev helt överlycklig då de inte funnits på marknaden på flera år!! Äntligen är de tillbaka – de fluffiga munkarna med vaniljglasyr som är Sigtunas specialare ❤️
Det var också dans kring granen och mycket julstämning på det kalla och vintriga torget❄️🥰
Sista köpet för dagen blev dessa otroligt sköna fårskinnsvantar, i den finaste gula färgen som jag älskar!💛 kommer använda dem massor🥰
Munkarna är färdigfriterade och smakade underbart på gårdagens kalas!😍🍩
Det blev som tidigare nämt både sockrade och glaserade (glazed donuts) och jag fick verkligen till glasyren som den är i Spanien och vissa delar av USA! Vet ni vad hemligheten är? MJÖLK! Glasyren är alltså mjölk-och florsockerbaserad och den stelnade snabbt, blev sådär lagom tunn och ”flakey” – så jag blev otroligt nöjd!😀 Det enda jag ska göra annorlunda nästa gång är att ta lite mer socker i själva munkdegen samt att droppa i några droppar citron i glasyren, då jag tycker den brukar ha en touch av det i Spanien(vilket jag älskar!) 🍋
Här kommer receptet för ca 14 munkar:
1/2 röd jäst 1,5 dl mjölk 1,5 dl socker (men ta 2 dl enligt mig) några stänk med saltkaret 9 dl vetemjöl 1 ägg 100 gram rumstempat smör i kuber 1 liter frityrolja – typ neutral raps + en tjockbottnad kastrull + strösocker att doppa i
Glace: 3 msk mjölk florsocker så den blir lagom ”simmig” 2 stänk med saltkaret
Smula jästen i en bunke
Värm mjölken lite – till mellan 25-36 grader(inte så noga alltså, bara den inte blir över 37!!)
Rör ner mjölk med hälften av sockret och låt jästen smälta lite
Tillsätt övriga ingredienser utom smöret och låt gå i en matberedare
När degen gått ihop lite så tar du i smöret och låter degen jobba i cirka 10-15 min.
Låt jäsa i 1-2 timmar
Kavla ut degen till cirka 1 cm tjocklek
Tag en kopp och tryck ut rundlar
Kavla ut den skarvade degen och gör några rundlar till
Tag en liten rund sak (jag hade innerdelen av vitlökspressen och ett flasklock) och tryck ut mittenbitarna i munkarna.
Låt alla bitar (även de små) jäsa i 20 minuter till
Värm upp oljan till 180 grader och sänk den när den börjar närma sig 160 så den inte får för mycket fart i slutet
Ha ett lock bredvid(som du kan kväva kastrullen med) och en brandfilt om nåt skulle gå åt skogen och lämna ALDRIG kastrullen!!
Lägg i 4 av de små innerbitarna för att testa oljan lite, om den känns lagom
Du märker när minimunkarna blir lite gyllene och då vänder du dem en gång och lägger dem sedan på lite hushållspapper
Fritera de stora munkarna 2-3 i taget i 1 minut på varje sida ungefär
Låg ligga några minuter på hushållspapper innan du doppar dem i strösocker eller i glasyren.
Glasyren stelnar på kanske 10 minuter och sen är det bara att smaska i sig dem! 😍 De med strösocker äts helst varma 🙏