Kanelgifflar med sockertopp

Kanelgifflar med sockertopp

Kanelgifflar

Kanelgifflar med socker

Gifflar på plåt

Bakade lite gifflar med kanel så här på min lediga dag i dag 🙂 Åh vad gott det doftar i huset nu… Är så himla sugen på att få baka mina lussebullar, men eftersom att det fortfarande är för tidigt så blev det andra bullar! Roligt att ha något smarrigt att bjuda på.

Ca 50 stycken Gifflar
Ugn: 225 grader

* 50 g röd jäst
* 5 dl 3%ig mjölk
* 150 gram rumstempererat smör i kuber
* 2 tsk egenstött kardemumma
* 2,5 dl socker
* 1-2 Liter vetemjöl
***** Rumstempererat smör(till fyllning, cirka 300 gram)
***** Kanel + socker till fyllning

-Smula jästen.
-Värm mjölken till 30-36 grader.
-Rör ut mjölken i jästen.
-Tillsätt socker och kardemumma. Sen mjölet – börjar med 1 liter. Fyll därefter på deciliter för deciliter tills den är så klibbig att den precis går att peta på utan att bli helt kladdig.
– Tillsätt sen smöret och låt det knådas in i degen.
-Arbeta degen (helst i maskin) i cirka 10 min. Gör degen lite seg, svårarbetad och kladdig (inte för mycket mjöl alltså).
-Låt jäsa under bakduk i en timme på ett ganska varmt ställe utan drag från fönster.

-Dela degen i två och kavla ut till rektanglar som är cirka 0,5 cm tjocka.

-Bred på smör + kanel och socker i den mängd du gillar.
-Rulla till en rundel och skär 3-4 cm tjocka bitar som du ställer tätt på en plåt, så de tar lite stöd av varandra i ugnen sen. Platta till dem en aning.
-Låt jäsa 10 min under bakduk och pensla sedan med ägg och in i ugnen tills de blir gyllenbruna.
-Låt svalna och pensla med smält smör och doppa sedan i strösocker!

ÄÄÄÄÄÄT!! 🙂

Tryck här för att komma till fler av mina julrecept!

Kategori: Jul, receptTaggar: ,

14 kommentarer

    1. Det är så svårt att säga, vill inte skriva ut ett exakt mått då det alltid blir lite olika klibbigt för min del. Börja med 1 liter och fyll därefter på deciliter för deciliter tills den är så klibbig att den precis går att hantera!🙂

  1. Vad menar du med röd mjölk? I Skåne är det lättmjölken som är röd, men det är olika beroende på vilket mejeri som den kommer från. Förmodar att det ska vara standardmjölk med 3% fett, eller?

  2. Men visst måste man baka ut en väldigt långsmal rektangel? Mer långsmal än vid vanliga bullar?

    1. Ja det stämmer! Det var så himla många år sen jag skrev och gjorde det här receptet, så jag var lite ung och oerfaren av att göra recept…! Hoppas det gick bra ändå!

      1. Tack för svar! Jag gav upp och de blev vanliga bullar istället men nästa gång ska jag få till gifflar! 🙂

  3. Det här är inte gifflar utan vanliga bullar bakade på högkant men de smakar säkert lika bra oavsett hur de rullas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skicka ett mail när någon svarar på min kommentar