Sveriges godaste lussebullar♥

image
image
image
image
image
image

Kärt barn har många namn, lussebullar, lussekatter, saffranskusar eller julekusar..! Jag och Samuel har i alla fall precis blivit klara med årets första lussebullsbak, wow vilken perfekt söndag! 
Ni som följt min blogg alla år vet att jag har ett specialrecept på lussebullar som jag skapade för många år sen, som är det bästa någonsin!
Varje år får jag så många komplimanger för mina bullar och längder att det inte är sant! Därför gör jag aldrig på något annat vis.

Knepet då? Ja det är en smörfyllning som varje bulle är fylld med + extra mycket saffran, och detta tar sin lilla tid kan jag lova. Varje bulle är ett konstverk i sig som tagit sina minutrar. Men det är SÅ värt det. 
Sugen på att baka mina lussebullar? Följ mitt recept nedan och kolla in samma recept från förra året “Saftiga lussebullar” för att få bildbeskrivning på hur jag gör dem. 

INGREDIENSER
Degen
50 gram jäst
150 gram saltat smör
5 dl röd mjölk
4 st saffranskuvert
2 dl strösocker
150 gram kesella (ej lätt)
10-15 dl vetemjöl

Fyllningen
350 gram saltat smör
4 msk vaniljsocker
1 dl strösocker (förra året hade jag 0,25 dl pga sockret i mandelmassan)
100 gram mandelmassa

Dekoration
2 st uppvispade ägg
2 dl pärlsocker eller mandelspån samt 80 st russin(cirka)

Gör så här

– Lägg fram smöret till fyllningen så det får bli mjukt under tiden du gör degen. Smula jästen i en bunke.

 – Stöt saffranet tillsammans med 1 msk socker så smaken kommer ut bättre. Värm mjölk och smör till 37 grader.

– Häll över smörmjölken på jästen så den löser upp sig. Häll ner saffran, socker och salt.

– Därefter häller du ner kesellan och sedan mjölet pö om pö. Degen ska precis gå att hantera utan att du blir helt kladdig om fingrarna när du petar på den.

– Låt jäsa under bakduk nära ugnen i 1 timme.
Ha inte något fönster öppet för då störs jäsningen!

– Förbered samtidigt med plåtar/bakplåtspapper/kavel/torka av bakbordet.

Nu gör vi fyllningen.

– Blanda ihop det mjuka smöret tillsammans med socker, vaniljsocker och nystött saffran med en gaffel.

– Kavla ut en lång och smal rektangel och dela upp den i fyra bitar så de blir cirka 7 cm breda, 20 cm långa och platta.

– Bred ut fyllningen i mitten på alla bitar.

– rulla ihop bitarna på längden till en orm och rulla den sedan som man gör med en “vanlig” lussebulle. Alltså ena halvan av ormen ska rullas in mot mitten åt ena hållet och den andra halvan åt motsatt håll.

– gör lika med alla bitar och lägg dem för att jäsa under bakduk i 15 minuter.

– Pensla med ägg, strö över pärlsocker/mandelflarn och tryck i två russin i varje “hål”.

– Grädda i ugnen i cirka 12 minuter på 200-225 grader, beroende på hur stora bullar du gör kan minuterna ändras.

– låt svalna under bakduk och avnjut sedan med ett glas kall mjölk.

MUMS!!!

Kategori: Jul, receptTaggar:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skicka ett mail när någon svarar på min kommentar