Apelsinkola och chokladkola

Oj vilka mumsiga kolor jag kokat! Fattar inte varför jag inte gjort kolor med apelsinsmak förut, jättegott 😍 Sen gjorde jag klassikern chokladkola med flingsalt också och det bästa med det är att jag nu kan tjoffa in en av varje i munnen och på det viset få apelsin/choklad-kola 👏😍

Här kommer ett och samma recept för chokladkola med flingsalt och apelsinkola. Det som skiljer dem åt är kakao, flingsalt och apelsinzest så läs noga beroende på vilken du gör! ☺️

100 gram smör

3 dl grädde

2 dl socker

1 dl ljus sirap

Två nypor salt

4 msk kakao eller rivet skal från 2 små apelsiner

Flingsalt som topping till chokladkola

klä en liten kvadratiskt eller rektangulär form med bakplåtspapper, jag hade en form som är 30*30 cm.
– smält smöret i en tjockbottnad kastrull
– om du ska göra chokladkola så rör du ihop kakao och socker i en skål så inte kakaon blir klumpig. Gör du aplesinkola så river du zesten men spar den till slutet!
– blanda i alla ingredienser i smöret
-Låt koka upp.
-Koka sedan på svag värme tills den blir 126 grader. Detta tycker jag är den perfekta temperaturen så att de blir lagom sega och att man kan skära kolorna fint. Har du en annan temp som du tycker är perfekt så går du efter den såklart ☺️
-Dra kastrullen av värmen(häll ner zest om du gör apelsinkola) och häll i formen.
-Strössla på flingsalt som topping på chokladkola
-Låt svalna helt i rumstemperatur.
-Skär så stora bitar du vill ha med en vass kniv, som du kan smörja in med en neutral olja efter varje remsa du skurit(om kniven fastnar i kolan).
-Klipp bitar av genomskinlig plast eller bakplåtspapper som du rullar kolorna i, som på bilderna ovan! Njut och bjud hela tjocka släkten! 🙂

förvara i rumstemperatur🩷🩷🩷

Fransk nougat

Fransk nougat

I sista sekund innan julafton hann jag göra fransk nougat, som jag velat testa i flera veckor…!😄
Ni kanske ser att de blev helt fantastiska!? Skulle kalla det succé, haha 😉 Har varit lite rädd för att prova, då det känns som något som lätt kan gå fel, MEN det gick kanonbra och därför kan jag rekommendera er att prova!😍

Här kommer receptet på min goda franska nougat 🍬

– 5 dl strösocker

– 1 1/4 dl vatten

– 1,5 dl ljus sirap

– en nypa salt

– 2 äggvitor

– 1-2 dl sötmandel

– florsocker

+ ugnsform, bakplåtspapper, termometer, hushållsassistent, gummihandskar eller tjockt återanvändningsbart bakplåtspapper

Börja med att klä en ugnsform med bakplåtspapper och strö ut lite florsocker där.

Häll i mandlarna i en stekpanna och ställ dem åt sidan till senare.

Separera äggen och lägg äggvitorna i en matberedarbunke och vispa tills de har blivit till ett skum.

Blanda i socker, vatten, salt och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och låt sjuda tills sockerlagen blivit 148-150 grader – mät med termometer.

När den blivit cirka 100-120 grader kan du göra mandlarna redo – rosta dem lätt i stekpannan och låt dem stå på svag värme när de är klara. De ska vara varma när de går i äggsmeten sen!

När sockerlagen blivit 148-150 grader tar du av den från plattan, sätter på äggvispen igen och så häller du ner sockerlagen i en fin långsam stråle ner i äggsmeten samtidigt som den vispas.

Vispa den i 10 minuter och tillsätt sist mandlarna och blanda bara lugnt ihop så de går in med smeten och sluta direkt att vispa sen!

Använd skedar för att föra ner smeten i formen och pudra på lite mer florsocker ovanpå. Ta ett par gummihandskar eller ett tjockt återanvändningsbart bakplåtspapper så du kan trycka ut smeten till en jämn och fin ”kaka”.

Låt stelna i 6-8 timmar och skär sedan så stora bitar som du önskar!

Förvara i rumstemperatur med florsocker och bakplåtspapper mellan lagren så de inte klibbar ihop 🥰

Fransk nougat recept

Marabou och Geisha julsmak 2022 samt Knäckkulor

Marabou äpple och kanel

I höst kommer några chokladiga julnyheter och det är Marabou Äpple och Kanel samt Geisha Kanel!

Geisha kanel

Alltså… för min del kan de gärna skippa smaker med kanel 😄
Det är gott i bullar, men jag kan inte tänka mig att dessa smakar speciellt gott? Vet inte om jag kommer smaka dem faktiskt, haha!

Något som däremot faller mig i smaken är…

Knäckkulor pepparkaka

Göteborgs-kex knäckkulor – som är en uppföljare av tidigare års pepparkakskulor! Detta låter onekligen väldigt gott 😍