Saffransbullar

Saftiga saffransbullar

Innan Emils förkylning slog till hann vi premiärbaka lite saffransbullar här hemma💛 Jag hittade saffran för 10 kr styck och jag köpte ett helt gäng med påsar, så det ska räcka hela julen 😄
Sååå gott med saffransbullar och jag tycker det passar bra att smygstarta nu i november med lite saffransknutar, innan man går på de riktiga lussekattsformade bullarna…🥰

Emil körde på lite tranbär på sina, då vi inte hade några russin hemma – men det blev ju gott det med! 💛

Här kommer mitt otroliga recept på de godaste saffransknutarna som endast jäser 1 gång, när de är färdiga 👏🥰

Ugn: 200 grader varmluft – cirka 10 minuter

Cirka 45-50 bullar på 100-120 gram styck

  • 1 liter kallt vatten
  • 500 gram rumstempererat smör i små bitar
  • 2 blå eller röd jäst
  • 4 påsar saffran
  • 4 dl strösocker
  • Vetemjöl tills degen är lagom klibbig

Fyllning:

  • 400 gram smör
  • 200 gram riven mandelmassa
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl brunt farinsocker
  • 8 tsk majsstärkelse (så inte fyllningen bara flyter ut i ugnen)

Gör fyllningen först!

Om inte smöret är rumstempererat så micrar du det snabbt så det inte är stenhårt.

Vispa ihop allt med en elvisp

Nu till degen.

Häll i vatten, smula jäst och ta i saffran och socker i en bakmaskin och rör om lite.

I med det rumstempererade smöret och kanske 1 liter mjöl till att börja med, och låt maskinen börja jobba lite.

Fyll på med mjöl tills du precis kan känna på degen utan att du blir helt klibbig. Men låt den inte bli för fast.

När degen är lagom fast så låter du maskinen jobba runt den några minuter extra.

Dela degen i 2 delar och kavla ut den dem till en varsin rektangel.

Bred på hälften av fyllningen.

Vik över ena kanten av degen mot den andra, vik den på mitten liksom – så den blir hälften så stor.

Kavla lite på den så luftbubblor försvinner.

Använd förslagsvis en pizzaskärare för att dela cirka 1,5-2 cm breda remsor som du sedan snurrar till en knut av valfri form!

Låt bullarna jäsa i 1,5 timme och baka sedan av genom att först pensla med ägg och sedan lägga på pärlsocker och russin eller så låter du dem istället jäsa i kylen under natten och då kan du sen frysa in dem och ta fram vid ett annat tillfälle och få dem nygräddade 🥰✨

Lussebullarna är bakade!

Tjoho lussebullarna är nu bakade och de blev saftigare än nååågonsin!😍🌟
Knepet är egentligen bara att ha så pass lite mjöl att man knappt kan hantera degen(med liiite mjöl på händerna och bakbordet) samt att ta i rumstempererat smör när degen gått ihop, istället för smält i början😊

I år har vi väldigt tajt med tid med alla julförberedelser i och med att vi åker till Costa Rica natten till lördag (26/11) och därför var inte Emil med och bakade i år.
Bifogar jag några bilder från två år sen när han var 2 år och pluttig men ändå bakade så fina ”barbabullar” 😄🥰😍 GULL!