Julkalendern 2018

Nu är det hög tid att jag skriver lite om årets julkalender som heter “Storm på lugna gatan”! 

image

Jag tänkte börja med att sammanfatta handlingen som jag förstår den. Julkalendern ska handla om en familj som flyttar ut på landet, en riktig liten håla. Väl där så behöver de sammarbeta med sina konstiga/knasiga grannar på något vis, för att kunna vinna någon slags tävling som kallas “julkampen” som ska avgöras på julafton. Samtidigt så lurar det runt någon tjuv som stjäl saker och försöker sabotera julkampen – det är ett mysterium som barnen måste lösa…..!

Jag tycker att det är svårt att veta vad man ska förvänta sig av denna kalender. Den kan vara sjukt tråkig eller sjukt bra – ingen aning! Det verkar inte vara någon jättetydlig röd tråd i habdlingen så jag har svårt att veta vad jag tror. Det blir helt enkelt en trevlig överraskning att se den 1:a december 🙂 Tror ni bu eller bä? Här nedan kan ni läsa en längre text om handlingen som jag kopierat från svt.se!

“2018 års julkalender i SVT är en spännande familjekomedi för hela familjen! Storm på Lugna gatan innehåller allt från springande tomtar och pepparkakshusbyggen till varulvsgropar, julpyntstölder och baklängesord. Rollerna spelas av bland andra Cecilia Forss, Henrik Johansson, Johan Rheborg och Lena Philipsson. Regisserar gör Emma Bucht.
Familjen Storm, som består av mamma Sanna, pappa Trond och barnen Leo och Vilja packar ihop och lämnar storstaden. Flytten går till det lilla samhället Järnkroken, en slumrande småstad som har sett sina bästa dagar. Föräldrarna Sanna och Trond ser det som en chans till nystart. Mamma Sanna får chansen att skriva på sin senaste bok och pappa Trond vill fortsätta sin karriär som lärare.

Familjen bestämmer sig för att delta i Järnkrokens årliga julkamp, ett perfekt projekt för att få ihop hela familjen och lära känna sin nya hemort. Men för att ha en chans att vinna måste de få de minst sagt olika grannarna på Lugna gatan att samarbeta, vilket visar sig vara en utmaning. Det blir inte helt enkelt att föra samman teknikfreakfamiljen Strong och yogafamiljen Miller-Karlsson-Blomberg, som tror mer på tofu än wifi.
I Järnkroken bor också eremiten Eskil som gör allt för att sätta käppar i (h)julen. Och i de finare delarna av Järnkroken huserar bygdens egen järnlady – Lussan Silfverhielm. Lussan som gått segrande ur julkampen inte mindre än nio år i följd lyckas gång på gång hitta nya, och ibland lite tveksamma, sätt att gå segrande ur tävlingen.
Samtidigt börjar det ske märkliga stölder i byn och någon försöker sabotera julkampen. Barnen får ett mysterium på halsen som tar dem med på en spännande bergochdalbaneresa hela vägen fram till jul. Lyckas barnen lösa mysteriet? Och kommer familjen Storm att ta hem vinsten i julkampen på självaste julafton?”

Kategori: JulTaggar: ,

Årets julvärdar i SVT 2017

Nu har SVT äntligen avslöjat årets julvärdAR, som ni enligt bilden ser blev Erik och Lotta!!
Jag tycker att detta är ett fantastiskt val och ser mycket fram emot detta 😀 En bra duo som är roliga och mysiga att titta och lyssna på! Efter att jag sett deras julbordsshow 2 gånger och lyssnat på deras julbordspodd så associerar jag dem med julen och jag vet att de kan ett och annat om högtiden! Mycket bra SVT, nu taggar vi inför julafton! 🙂 

Kategori: JulTaggar: ,

Årets julvärd

Jahapp! Här har vi “förklaringen” till varför SVT inte berättat vem som blir julvärd ännu. Jag tror dock inte på detta, går fortfarande på min tidigare teori gällande “metoo” som jag skrev om för någon vecka sedan… Men det blir mycket spännande att få veta snart! Hoppas det inte dröjer allt för länge 🙂 Jag vill se Edward Blom som julvärd! Vem vill ni se? 

Kategori: JulTaggar: ,

Julvärd i SVT 2016

Imorgon avgörs vem som blir årets julvärd på SVT år 2016! Visst är man taggad??
Här ovan ser ni vilka jag hoppas på, Edward Blom eller Måns Zelmerlöw! Vem vill ni ha i rutan i år? 😀
Här kommer en liten video på julvärdar genom åren, som ni kan få lite stämning av inför morgondagens avslöjande! 

Kategori: JulTaggar: ,

Julkalendern 2016 Selmas Saga

image
image

Det är dags att vi börjar prata om årets julkalender Selmas Saga

Som jag skrev i ett inlägg från december förra året så handlar den om åttaåriga Selma som får ett hemskt besked om att deras familj ska vräkas.
Hon flyr förtvivlad ut i vinternatten och stöter på tomteforskaren Efrahim von Trippelhatt(som spelas av Johan Ulveson)som arbetar med en vetenskaplig studie om jultomten och har byggt ett eget luftskepp för att bevisa för sina kollegor i Vetenskapsakademien om tomtens existens. Selma blir intresserad och vill såklart också hitta tomten, mest för att han ska kunna uppfylla hennes önskan att hennes familj ska få behålla huset.
Ett fantastiskt juläventyr helt enkelt! Dessutom är det samma manusförfattare som gjorde Tjuvarnas Jul och den tycker jag var fantastisk!

Jag ser såå mycket fram emot att få den, tycker att den verkar innehålla allt som jag söker i en julkalender!! Jag var nämligen inte så förtjust i förra årets, tycker inte alls att det kändes som en julkalender och jag fick ingen julfeeling alls av den! Men nu taggar vi inför Selmas saga och glömmer det gamla! 😀
Se trailern här!
Ni kan läsa mer på SVT:s hemsida!

Kategori: JulTaggar: , ,

Årets julvärd 2015

image
image

Är Gina Dirawi !!
Oj!!?? Gina Dirawi?
Jag har suttit spänd och väntat på SVT:s livesändning kl 11.00 där de avslöjade årets julvärd och det är så skönt att man nu vet! Har längtat och väntat så länge på detta!! 😀

Jag blev förvånad och inte jättepositivt överraskad måste jag säga.. Har aldrig tänkt på henne som en julvärd och det kände så himla oväntat!! Hon känns så skojig och oseriös ofta och därför är jag lite rädd för hur det kommer bli..
Men hon säger att hon älskar julen och ville verkligen ha detta uppdrag så då kanske det blir superbra ändå 🙂
Hon ringde trots allt och tjatade på SVT om att de måste ge henne uppdraget haha! Temat hon har för julafton är “sagolikt” och hon har inspirerats av känslan från när hon var liten och det där pirret i magen, vilket låter bra!
Vad tror ni??

Kategori: JulTaggar: ,

Nostalgikalenderar SVT

Som många av er redan vet finns det en del julkalendrar att se på SVT öppet arkiv. Toppen tycker jag! Men alla finns inte att se av någon anledning och SVT hade precis en omröstning om vilka som ska komma tillbaka i sortimentet bland julkalendrar och det blev som ni ser här ovan; Pelle Svanslös(min favvo), dieselråttor och sjömansmöss, Jul i Kapernaum och julens hjältar. En i veckan under julmånaden 🙂
Det är verkligen bra för alla som inte äger alla kalendrar på DVD och blir sugna på att se, eller som jag – är för lat att stoppa i skivan i spelaren ibland, haha…

Kategori: JulTaggar: ,

Årets julvärd 2015

fredag 20 november avslöjar SVT vem som blir årets julvärd 2015, sååå spännande! Det är ju faktiskt väldigt viktigt för de flesta svenskar, det avgör ju lite vem vi kommer fira jul med 🙂
Jag hoppas på någon av personerna på bilderna, nämligen;
Edward Blom
Måns Zelmerlöw
Maria Lundqvist
Alla vore otroligt mysiga och bra tror jag, men jag hoppas nog mest på Edward, har alltid älskat hans jargong och han är väldigt härlig i juliga sammanhang! Måns har ju varit aktuell i år med Eurovision och så och därför kanske han har extra stor chans att bli vald? Svårt att veta hur de tänker!!

Kategori: JulTaggar: ,

Julkalendrar – bäst & sämst

image
image

Hej på er!

För några veckor sedan fick jag en förfrågan av en tjej, Emma Johansson, som löd såhär: “Jag älskar julen, framförallt julkalendrar och nu undrar jag därför om du kunde göra ett inlägg med vilka julkalendrar du har på DVD och vad du tycker om det. Exempel vem du tycker är bäst, eller sämst. Vem som har mest julkänslan och så vidare. :)”
Därför kommer nu ett inlägg om detta! Fortsätt gärna att önska vad jag ska skriva om, det är ju bara roligt!

Julkalendrar ligger mig väldigt varmt om hjärtat och det gäller inte bara på julen, utan hela året. Jag tror att alla i min närhet kan instämma om att jag, flera gånger om året, tittar på mina favoriter. Det är verkligen en av de härligaste känslorna att få göra ingenting och lägga sig i soffan framför en julkalender! Det hände senast för 2 veckor sedan – då var det LasseMajas Detektivbyrå som gällde.
Nu till mina favoriter, jag har rankat dem från 1-10 här ovan på bilderna och som ni ser är det endast 9 julkalendrar på bilden. JAG HAR TAPPAT BORT EN, SNYFT :(:( Nämligen plats nummer 6… Mitt hjärta blöder..
Jag kommer ge en liten motivering till de första 5 favoriterna. 

1. Pelle Svanslös
Skulle gissa att jag sett denna ca 120 gånger, eller vad säger du mamma? Det går egentligen inte ens att överväga att sätta denna underbara kalender längre ner i listan, eftersom att skivorna nästan är sönderspelade, haha. Den har verkligen allt! Julkänslan när Trisse bakar lussebullar, spänningen när Pelle skickas till Afrika i potatissäcken, romantiken när Pelle smyger sig upp för att se Majas önskelista på hennes tak och komiken när Bill och Bull konstant avslöjar elake Måns dumma spratt. 
En fantasivärld helt utan människor och med otroligt många bra katt-karaktärer som gör att man lätt hittar en favorit att relatera till. 
För mig ger denna kalendern mig som mest julkänsla och jag tycker den är bäst!

2. Mysteriet på Greveholm
Mitt second choice och en nära förstaplats! Egentligen tävlar denna väldigt mycket med Pelle och därför har den en väldigt stark andra plats. 
Jag skulle säga att detta är den perfekta kalendern för barn, i alla fall var den det för mig och syrran när vi va mindre. Man ville verkligen åt den där spänningen då, som man levde sig in i och låtsades att man själv var med i – och det uppfyller verkligen Greveholm! Miljön, spöken, tjuvar, tomtenissar, flygande robotar, levande skelett och hemliga skatter – ja ni hör ju? Åh nu blev jag sjukt sugen på att se den… 
Här är det inte bara barnen i serien som är fantastiska, utan föräldrarna är ju helt klockrena! Därför blir den inte “barnslig” utan även vuxna kan se denna och älska den och det gör det till en perfekt familjejulkalender. 

3. LasseMajas Detektivbyrå
Här har vi det igen – spänningen! 2 barn löser stadens brott i juletid, samtidigt som det pågår en uppsättning av ett stort julspel på teatern, som genomgår flera svåra prövningar. Stadens lilla café som serverar lussebullar och annat gott ger mig ett lugn och jag älskar scenerna där inne! Det är nog för att jag gillar bakning i övrigt, men det är en sån mysig miljö där…
Fantastiska skådespelare och väluttänkta storys med juliga inslag gör denna kalender till en stor favorit!

4. Tjuvarnas Jul
Fantastisk, ganska ny, julkalender som bara blir bättre och bättre varje gång jag ser den och var en av de sista kalendrarna som var riktigt bra(enligt mig blir de sämre och sämre för varje år). 
Det är något med den otroligt kalla och krispiga vintern som hela tiden befinner sig i berättelsen, som ger en otrolig julkänsla. Man vill liksom ligga under en filt med en kopp varm choklad när man ser den. Det goda bekämpar det onda i denna kalender och många orättvisor tas upp på ett väldigt fint sätt, som gör att hela serien i sig blir väldigt gripande. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad mer det är som gör att jag verkligen gillar denna kalender, men det gör ju ingenting! Det räcker med att den är otroligt bra! 🙂

5. Trolltider
En gammal goding som mamma fick mig och syrran att se när vi var små. Hade väldigt många konstiga minnen av denna serie när jag växte upp och jag tittade därför på den flera gånger när jag var ca 8-14. Den har alltid varit så mystisk på något sätt och man hade inte sett något sådant innan. Att få komma in i en helt ny värld, som man kanske bara fantiserat om innan var otroligt. Det var helt enkelt så coolt med miljön, pyttesmå trollmänniskor, enorma föremål som egentligen är små och häxor och feer.
Idag är nog denna inte lika poppis bland barnen, för den är ju väldigt “dåligt” gjord om man jämför med hur barnserier är nu och det tror jag gör att man inte ger den en chans. 

6. En riktig jul (denna har försvunnit och måste leta nogaaaaaa framöver)

image

7. Mysteriet på Greveholm 2

8. Sunes Jul

9. Hotell Gyllene Knorren

10. Kaspar i Nudådalen

Nu när ni sett mina favoriter, måste jag ju också dela med mig av vilken jag tycker är sämst också – eller hur?
Damdamdamdamdamdamdaaaam…..

image

Alltså förlåt alla ni som gillar denna, men jag tycker inte den förtjänar att bli en julkalenderklassiker över huvud taget. Det borde stå “2008 Världens sämsta julkalendrar” på omslaget… Alldeles för modern, konstig och för mycket vuxna för min smak av julkalendrar. Nej den kommer jag aldrig se igen! 🙂

Nu vill jag veta! Vilken är er bästa och sämsta? Hoppas att någon därute delar mina åsikter 😀 Är det någon ni saknar eller vill köpa finns alla julkalendrar samlade här.

Kategori: JulTaggar: , ,