Prinsesstårta i långpanna

Prinsesstårta i långpanna

Minns ni att jag visade att jag gjorde en stor prinsesstårta när jag fyllde 30?
Jag tänkte att det kunde vara kul att ge er receptet på den, för den blev både så himla god och sååå stor!!😍

Vi var typ 25 personer som åt av den och det blev till och med lite över, så jag skulle säga att det går att vara 30 ungefär ☺️

Tårtan är alltså bakad i långpanna och det är ett förhållandevis enkelt recept skulle jag säga!

Vaniljkräm:

7,5 dl mjölk
4,5 tsk vaniljsocker
2,25 dl strösocker
9 äggulor
0,9 dl majsstärkelse 
150 g rumstempererat smör

Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp.

Häll i vaniljpulver och mjölk i en rostfri bunke och värm upp under omrörning över vattenbad (fyll en kastrull till hälften med hett vatten och ställ på plattan. Låt vaniljmjölken koka upp.

Häll sedan det du nyss vispat över mjölken samtidigt som du rör om oavbrutet.

Fortsätt värma försiktigt på låg till medelvärme under fortsatt omrörning. Låt krämen tjockna. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret under omrörning.

Låt svalna.

Bottnar(blir 2 st):

10 normalstora ägg
4 dl socker
3 dl potatismjöl
3 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver

1 liter vispgrädde
Valfri sylt
800 gram marsipan (
jag tog vit som jag färgade gul med karamellfärg)

Sätt din ugn på 175 grader, varmluft och klä två stora ugnsformar med bakplåtspapper.

Vispa sedan ägg och socker vitt och luftigt.

Vänd ner de torra ingredienserna. Fördela smeten i formarna och bred ut så att smeten täcker hela plåten. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-15 minuter. Känn med sticka att den slutat klubba så är den klar.

Skär till kanterna så de blir jämna. Ta upp bottnarna med sitt bakplåtspapper på och låt svalna på bänken.

Vispa grädden till fyllningen, ganska fast ska den bli så den inte rinner iväg på tårtan.

Lägg första tårtbotten på ett serveringsfat, upp och ner så du kan dra bort bakplåtspappret. Bred sedan på sylt. Lägg på nästa tårtbotten och bred på vaniljkräm.

Klicka ut vispgrädden över vaniljkrämen och arbeta försiktigt ut den jämnt över hela tårtan. Spackla kanterna med lite grädde.

Kavla ut marsipanen 3 mm tjock på bakplåtspapper till en rektangel som är typ 1 decimeter större på varje sida än vad tårtan är.

Ta nu hjälp av nån för det kan vara lite trixit att få till nästa steg! Lägg marsipanen över tårtan och arbeta försiktigt med händerna för att få jämna kanter. Skär bort överflödig marsipan runt om.

Dekorera tårtan med rosor om du vill! För att göra en ros så gjorde jag 3 små kulor som jag sen plattade till. Jag rullade ihop den första lite och sen lade jag de andra två cirklarna runt som blad liksom 🌹

Pudra över florsocker före servering!🥰

Princesstårta i långpanna