Jag har bakat bullar som min styvfaster har beställt och de blev riktigt fina! 🙂 Kul att baka även fast juldagarna är slut tycker jag.
Det finns så mycket man kan göra och snart är det ju nyår också, då kan man fixa någon läcker efterrätt!
RECEPT
Ugnstemperatur 225
- 50 gram jäst
- 150 gram äkta smör
- 0,5 L röd mjölk
- 2 dl strösocker
- 2-3 msk stött kardemumma
- 1,25 L vetemjöl
- ca 400 gram Rumstempererat smör
- kanel & socker blandat i en skål
- pärlsocker + hasselnötskross
- 2 ihopvispade ägg till fäste för sockret
– Stöt kardemumman i en mortel.
– Smula jästen i en stor bunke.
– Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken.
– Värm till 37 grader.
– Häll över vätskan lite i sänder på jästen och rör runt.
– Häll ner socker och kardemumma.
– Blanda ner så mycket mjöl att degen fortfarande fastnar lite i kanterna och känns lite klibbig (det är då det blir saftiga bullar)
– Låt jäsa i minst 1 timme under bakduk, gärna på en varm ugn.
– Kavla ut degen och bred på rumstempererat smör och kanel+sockerblandning.
– gör valfri form på bullarna.
– Låt jäsa 15-20 min under bakduk
– pänsla med ägg och strö på pärlsocker + hasselnötskross.
– Grädda i 10-15 min beroende på bullarnas storlek.