Hej!
Jag har haft lite fullt upp och hade inte tid att blogga igår, men nu är det dags att visa lite bilder från söndagens adventfirande hos Samuels föräldrar!😃
Det var ett trevligt knytisfirande med mycket gott! Jag hade som sagt gjort efterrätten, en stor saffranslängd som blev riktigt bra – saftig och god! Enorm också, haha! Här kommer receptet:
Deg:
3 dl mjölk
75 gram smör
1/2 paket röd jäst
1,5 dl socker
2 paket saffran
Vetemjöl – mängd går inte att säga! Läs i beskrivningen.
Fyllning:
250 gram smör
10 cm kylskåpskall mandelmassa
4 tsk vaniljsocker
0,5 dl strösocker
Topping:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Mandelspån
Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten
1 tsk vaniljsocker
- Smula jästen i bunken till matberedaren(om du har en)
- Micra smöret lite så det blir aningen mjukt.
- Värm mjölken i en kastrull till 37 grader
- Rör ner mjölken i jästen tills det löst sig
- Tillsätt saffran och socker
- Sätt bunken på matberedaren och ta i ungefär en halvliter mjöl till att börja med.
- Låt maskinen knåda ihop degen
- Tillsätt smöret
- Tillsätt mjöl en deciliter i taget tills degen är något kladdig, så du kan peta på den och nästan fastna med fingret men ändå inte! Det ska vara en rätt kladdig deg, inte för mycket mjöl, men fortfarande hanterlig.
- Låt jäsa under duk i 1 timme
- Sätt ugnen på varmluft 180 grader
- Under jäsningen gör vi fyllningen!
- Micra smöret så det blir lite mjukt, om det inte är rumstempererat.
- Riv ner den kalla mandelmassan
- Tillsätt socker, vaniljsocker och blanda med en gaffel
- Gör även sockerlagen(som penslas på längden när den kommer ut ur ugnen)
- Koka upp sockret och vatten och låt puttra i 3 minuter. Tillsätt vaniljsocker
- Dela degen i tre delar
- Kavla ut varje bit till en rektangel( cirka 45*25 cm)och bred ut smörfyllning på varje
- Rulla rektanglarna till långa rullar
- Gör en fläta av rullarna och lägg på en plåt
- Rulla ihop ugnsfolie enligt bild nedan, så längden inte jäser ut åt sidorna så mycket!
- Låt jästa i 15 min
- Pensla med ägg och strö på mandelspån och pärlsocker
- Ställ i ugnen mellan nedre delen och mitten i 25-30 min. Känn med en potatisticka, så den inte är kladdig i mitten.
- Pensla direkt med sockerlagen när den kommer ut!
- Lägg längden på en bricka och lägg över bakduken så den håller sig mjuk!