Under 6 månader så levde jag helt utan mjölk och äggprodukter för att Emils mage tjorvade så mycket och läkaren tyckte att det var värt ett försök att prova det. Därför så var jag vegan, förutom att jag åt kött(haha!) och fick därför testa en hel den nytt och tyvärr utesluta en massa gott… Då smakade jag zucchinikaka för första gången på en marknad vi var på och jag har nu försökt mig på att efterlikna den kakan så gott jag kan! Den passar på julen eftersom att den innehåller kanel och valnötter. Zucchinin gör den supersaftig och underbar! En fantastiskt annorlunda och god kaka som är svårslagen 🙂 Dessutom kan den ätas om man är vegan, vegetarian, mjölkprotienintolerant, laktosintolerant eller äggallergiker.
Ugn: 175 grader
- 4,5 dl vetemjöl
- 3 dl strösocker
- 2,5 dl rapsolja
- 1 normalstor(ca 30 cm) riven zucchini
- 100 gram grovhackade valnötter
- 3 tsk kanel
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 kryddmått salt
Rör ihop alla torra ingredienser inklusive nötterna i en bunke.
Tillsätt rapsoljan och rör ihop. Sen ner med zucchinin.
Smörj en ugnsform med olja. Formen bör vara mindre än en plåt, annars blir den för tunn. Ca 40*30 cm eller 40*40 är lagom!
Bred ut smeten och ställ den i nedre delen av ugnen.
Grädda i ca 55 minuter och känn efter med en sticka att den inte är för lös. Den kan vara lite, lite kladdig – det tycker i alla fall jag är gott 😊 Men 55 minuter var lagom för min kaka!
Skär upp i lagom stora bitar och njut!
Den håller sig fuktig och saftig något dygn, men förvara hellre i frysen 😊
Mitt första besök här inne i år. Det känns tryggt att alltid återvända in här för att få julstämningen! Tack! 🙂
Åh vad glad jag blir! Så kul att du återvänder!😃😊