Okej vi alla måste stanna upp en stund och ta in hur goda mazariner jag precis har bakat(såklart ska ni få receptet)! Herregud vad goda de bleeeev!! Jag har ÄNTLIGEN köpt riktiga mazarinformar, som jag alltid letat efter men aldrig hittat… dessa underbara formar köpte jag av en tant från Mariefred på Facebook! 50kr!?!? Dog av lycka…
Det finns inga bra recept ute på nätet på mazariner märkte jag, så jag var liksom tvungen att göra ett eget. Gissa om jag var nervös inför smakprovningen… Men herregud vad lyckade de blev! En mazarin ska vara frasig och spröd i skalet och ha en mjuk och saftig insida – och dessa hade allt! Det är inte snabbt och enkelt att göra dem dock, det kräver sin “bagare”. Ha det lite i åtanke, för det är lite pilligt 🙂 Följ alla steg jag skriver, väg ingredienserna när jag skriver det och var noggrann så kommer du lyckas!😃
12 stycken mazariner – Ugn: 190 grader
Mördeg:
180 gram rumstempererat smör
300 gram vetemjöl
100 gram florsocker
1 äggula
+ mjukt smör till att smörja 12 formar
- Blanda mjöl och socker.
- Knåda ihop(med händerna) tillsammans med ägg och smör tills degen precis går ihop.
- Ställ i kylen i 10 min
Fyllning:
2 ägg
200 gram mandelmassa
135 gram halvsmält smör
- Rör ihop till en jämn smet med en gaffel.
- Smörj 12 mazarinformar(engångsformar går också bra) med mjukt smör.
- Kavla ut mördegen cirka 3-4 mm tjock och fodra mazarinformarna.
- Skär av degkanterna som eventuellt sticker upp med en kniv.
- Fyll dem nästan hela vägen med smeten.
- Ställ mazarinerna på en plåt i ugnen – mellan lägsta nivån och mitten i 20 minuter.
Glasyr:
2-3 dl florsocker
Några droppar citron
Någon tesked vatten
- Blanda ihop tills det har en lagom tjock konsistens.
- Sila om sockret klumpat sig.
- Bred på mazarinerna när de svalnat och du har stjälpt ur dem ur formarna.
Dessa mazariner ska jag bjuda på på gottebordet nu på söndag, första advent, när min familj kommer och klär granen o fikar 🙂