Stoppa egen korv

Förberedelser stoppa egen korv

På en av semesterns sista dagar stoppades det korv här hemma – för första gången någonsin! 😄 Vi gjorde en variant av salsiccia.
De blev riktigt lyckade! Det blev typ 16 stycken och de tog vi med och grillade i stugan, när min närmaste familj var samlad. Alla älskade dem och blev helt överraskade över hur goda de verkligen var! 😍

Korvtillverkning med köttkvarn och korvhorn Korvar i fjälster, stoppa korv

Det var lite meckigt, men egentligen bara för att vi inte har en elektriskt korvmaskin, som man kan köpa till sin hushållsmaskin, exempelvis. Vi använde våran manuella köttkvarn med ett korvhorn till, där vi trädde på fjälstret. Men tänk ändå hur bra det gick att stoppa korv utan maskin! Otroligt 😀

I korven hade vi fläskkarré, sidfläsk, vitlök, vatten och salt – enkelt va? 🌭 Fjälstret köpte vi på Sandströms, som är en köttbutik i Nacka! Det var väl det enda som var lite svårhittat egentligen.

Lång korvrad av salsiccia Egengjord korv

I slutet blev det såhär fina korvar och vi alla hjälpte till med hela processen, som Emil tyckte var spännande och rolig!
Vill ni ha receptet? Okej, här kommer det 😉

1 kilo fläskkarré

350 gram rökt sidfläsk

15 gram vitlök, riven

20 gram salt

1 dl vatten

Fjälster – typ 2-5 meter? Lite osäker

Blötlägg fjälstret i kallt vatten – gärna i två timmar innan processen börjar.

Dela köttet och sidfläsket i små bitar och lägg i frysen en stund så det blir lättare att mala.

Mal till färs.

Blanda allt kött så det inte blir klumpar med sidfläsk här och där.

Knåda ihop färsen med riven vitlök, salt och vatten.

Stoppa korven! Vi hade ju som sagt bara en manuell köttkvarn med tillhörande plastkorvhorn.
Vi trädde på fjälstret på korvhornet och sen tryckte vi ner köttblandningen i kvarnen igen och vevade tills det kom ut ur korvhornet och blev en korv!

När all färs är ute och det är en lång korv så tvinnar man på ställen där man tycker att det blir lagom stora korvar.

Sen är det bara att tillaga och äta – eller frysa in om man inte vill ha dem direkt. Ha dem inte i kylen mer än en dag pga dålig hållbarhet! 🌭

Egen korv

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Skicka ett mail när någon svarar på min kommentar