Julstjärnans dag

Idag är det julstjärnans dag! Fira den vackra blomman som finns i så många fina nyanser genom att ge den till en vän eller köp en till dig själv vettja 🙂 Det är faktiskt inget nytt påfund som det blivit mycket av med t.ex. kladdkakans dag och så vidare.. Läs nedan så förstår ni!

Texten kommer från Blomsterfrämjandet, www.blomsterframjandet.se
Fakta om Julstjärnans Dag
“Att fira julstjärnans dag är en tradition som har anor långt bak i tiden, ända sedan början av 1800-talet. I början 1800-talet fanns nämligen en amerikansk ambassadör stationerad i Mexico. Han hette Joel Poinsett och han var en passionerad botaniker. I Mexico upptäckte han vildväxande julstjärnor. Mexicos subtropiska klimat gör att julstjärnorna där utvecklas till stora buskar som kan bli fyra meter höga. Joel Poinsett blev mycket förtjust i de vackra julstjärnebuskarna och tog med sig växten hem till USA.

Till hans ära gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder. I USA har man sedan mitten av 1800-talet uppmärksammat den 12 december, dagen då Joel Poinsett dog. Man firar Poinsettia day och som tradition ger man varandra en julstjärna, en trevlig sed som blir mer och mer populär även i Europa.”

Lyckas med julstjärnan

1. I affären

Titta i butiken lite extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför blommor som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

2. Genom kyla och blåst hem? Nej tack!

Även om julstjärnans namn indikerar att den trivs på hösten och vintern vill stjärnan ha det varmt och ombonat. Se därför till att julstjärnan är väl inpackad under transporten hem.

3. Ljus placering

Julstjärnan trivs bäst när den placeras ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är plus 20 grader. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa den i direkt drag.

Ska julstjärnan placeras långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa.

4. Less is more

När det handlar om vattning gäller ”less is more”: små regelbundna doser av ljummet vatten är bra. Vattna gärna med svag näringslösning så håller färgen längre. Undvik “våta fötter” där kvarstående vatten finns kvar i ytterkrukan eller fatet.

Kategori: JulTaggar:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skicka ett mail när någon svarar på min kommentar