
Äntligen får vår älskade julmust en egen dag, då den hyllas och inleder julsäsongen – en månad innan julafton 👏😍 24 november känns helt perfekt tycker jag! Inte mer än rätt att julmusten ska få en egen dag, när det finns så många andra specialdagar tycker jag 😉
Julmustens dag är ett initiativ från Sveriges Bryggerier för att lyfta fram dryckens unika betydelse i svensk kultur och tradition. Julmustens dag är till för alla – från de som brygger och säljer till alla som älskar att dricka den.

Snabbfakta om julmust
- Ursprung: Julmust lanserades i början av 1900-talet av bröderna Roberts i Örebro, som ville skapa ett alkoholfritt alternativ till öl.
- Hemligt recept: Grundreceptet är fortfarande en väl bevarad familjehemlighet och essensen tillverkas än i dag i Örebro.
- Essensen: Cirka 98 % av all julmust bygger på samma läskessens, som levereras till bryggerier runt om i landet. Där kan bryggerierna tillsätta egna aromer och extrakt för att ge musten sin unika karaktär.
- Ingredienser: Kolsyrat vatten, humle- och maltarom, socker, färgämne, citronsyra, ett trettiotal hemliga aromämnen, kryddextrakt och konserveringsmedel.
- Försäljning: Varje år säljs runt 50 miljoner liter julmust i Sverige.
- Smak & utseende: En bra julmust ska ha mörk färg och rejält med skum.
- Lagrad must: Vissa entusiaster sparar julmust från år till år – smaken blir rundare och mjukare med tiden.

Ni kommer väl också fira julmustens dag hoppas jag??😉 🥂
Zeunerts julmust, the one and only 😊