Hej på er!

Nu har satt igång med godisgörandet på riktigt! Det har än så länge blivit knäck, bounty, rocky road och ischoklad+brända mandlar som ni ser bild på längre ner, för det gjorde jag tidigare i veckan 🙂

Allt har blivit mycket populärt kan jag säga, och det är så kul att kunna bbjuda på lite gottis!

Till tredje advent kan det ju inte bli bättre än att kunna bjuda på lite hemmagjort godis! Ha en trevlig tredje advent allihopa! 🙂

Rocky Road

Ingredienser

600 g Marabou
2 påsar dumlekola
22   någon näve minimarsmellows
någon näve tomteskum
2 dl salta nötter
1 dl pistagenötter

Gör så här

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser.

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

 

Smörkola

  • 100 gram smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker

100100 100 11. Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.

2. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.

3. Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. Rör ned valfri smaksättning (se nedan) eller behåll kolan naturell. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.

4. Häll i små formar så det nästan ser ut som knäck eller Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper.

Kokoschoklad á la Bounty

  • 50 g smör eller margarin
  • ½ dl vit baksirap
  • ½ dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 påse kokosflingor (200 g)

+  200 g ljus choklad (gärna Marabou)

1. Blanda allt utom kokos i en kastrull.

 

2. Koka till smeten tjocknat – ca 5-15 minuter. (Beror på hur hög temperatur. Du märker när smeten tjocknar.)

 

3. Häll i kokos

 

4. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper

 

5. Ställ in i kylen någon timme.

 

6. Dela i bitar med en vass kniv (tips doppa i varm vatten om det är trögt)

 

7. Smält choklad i micro (försiktigt) eller i vattenbad.

 

8. Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper.

9. När bitarna svalnat – lägg in i tillsluten burk i kylen.

Kategori: Jul, recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skicka ett mail när någon svarar på min kommentar