I helgen gjorde vi som sagt gravad torsk och anledningen till det var för att vi hittade sån där fin färsk torsk i salmaförpackning, ni vet? Vi frös dock in den först ändå, i 3 dygn. Var nämligen inte så sugna på att få någon slags mask i magen… Så gör det om ni vill vara säkra!
Supergott och spännande blev det, inte alls som gravad lax utan den hade en mer fast konsistens och kändes mer köttig.
Detta måste ni testa till jul, så enkelt och alla kommer bli impade!
Recept:
Frys fisken i 3 dygn
3 delar socker – Vi hade 3 msk för 600 gram fisk
2 delar salt – Vi hade 2 msk för 600 gram fisk
Nymald peppar – efter behag
Valfri ört/krydda – vi valde dill då det är så gott!
Lägg fisken på en stor bit plastfolie.
Blanda alla kryddor i en liten skål och bred på fisken överallt.
Packa in fisken i folien och lägg i en tätt försluten påse.
Låt ligga i kylen 1-3 dygn beroende på fiskens storlek. 600 gram bör ligga mellan 24-48 timmar.
Skrapa bort överflödiga kryddor om ni vill, skiva tunt och njut 🙂
Mitt recept på gravad lax finner ni här!