Bakning hör julen till

image

God morgon allihopa!

Nu på min lediga vecka har jag tid att baka och det är precis vad jag gör! Jag har hunnit med (utöver att göra min krans som ni ser om ni skrollar ner) att göra en saftig saffranskaka, knapriga saffransskorpor och en mumsig mjuk pepparkaka!

Detta har jag frusit in och allt ligger där och gosar till sig tills det är dags för adventsfika! Mys, mys 🙂

Recept på detta smaskens får ni inom kort…!

image

image

image

Saftig saffranskaka:

Ingredienser:

©  150 gram smör

©  3 ägg

©  2 ½ dl socker

©  3 ½ dl mjöl

©  1 tsk bakpulver

©  2 påsar saffran

©  1 dl kesella (rumstempererad)

©  2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Smält smöret. Smörj och bröa en form. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt saffran.

Blanda ihop alla torra ingredienser.

Blanda i smör, kesella och alla torra saker.

Grädda i ugn i 40 min cirka.

Saffransskorpor:

Du behöver

  • 200 g smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 4 ägg
  • 1 g saffran (2pkt)
  • 4 tsk bakpulver
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • flagad mandel 50 gram

Gör så här

Rör samman rumsvarmt smör och socker till det är vitt och fluffigt. Tillsätt saffran och vispa i ett ägg åt gången.
Blanda ner mjöl till du får en mjuk deg som går att forma. Låt degen vila svalt en kort stund.

Ta upp på bakbord. Forma degen till längder, cirka fem centimeter breda och en centimeter höga.

Pensla med uppvispat ägg och lägg på flagad mandel.

Baka längderna i cirka 10-12 minuter i 200 grader. Skär längderna i sneda skivor, cirka 1 centimeter breda så fort de kommit ur ugnen. Lägg skorporna på plåtar och rosta en kort stund i 250 grader så att skorporna får fin färg.
(Det är lätt att bränna skorporna!)

Mjuk pepparkaka:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Smörj och bröa en avlång form

  2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.
  3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bakpulver. Blanda till en jämn smet.
  4. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.

  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.
Kategori: Jul, recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skicka ett mail när någon svarar på min kommentar