Nu är knäcken färdigkokad och upphälld, det blev väldigt mycket rostad mandel i år – jag var sjukt sugen på det! Hade både i formarna och i smeten, vilket gjorde att inte en enda form tippade och det gick väldigt lätt!
Knäckrecept ser ju i princip alltid likadana ut, men här har ni mitt:
KNÄCK
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
60 gram hackad sötmandel
Knäckformar
- Ställ ut knäckformarna på en plan yta, exempelvis en bricka.
- Häll i alla ingredienser i en tjockbottnad, hög kastrull.
- Låt koka upp och sänk sedan några snäpp, men det ska fortfarande bubbla kraftigt.
- Rosta mandeln lätt i en torr stekpanna.
- Koka smeten tills den är 125-127 grader beroende på om du vill ha den mjukseg eller hårdseg. En silikonslev med termometer är att rekommendera då kulprovet är lurigt!
- Fyll bottnarna i knäckformarna med lite mandel.
- När smeten är klar, häll i resten av mandeln och rör ut.
- Fyll upp med smet när den är klar och låt stelna i rumstemperatur.