Knäck, knäckkubbor
- 2 dl socker
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl ljus sirap
– Häll allt i en tjockbottnad kastrull.
– Koka utan att röra om så mycket i ca 15 minuter.
– Ta ett kulprov och tag av plattan när du känner att ”kulan” blir lagom hård i vattenglaset.
– Om du ska göra klubbor bör smeten vara ganska hård!
– Lägg ut klubbpinnar eller knäckformar med nötkross i på en plåt och häll på knäcksmet!
– Forma även strutar av bakplåtspapper om du vill och sätt i en burk med socker när du häller i smeten (de tippar då inte). Sätt i en pinne innan det stelnar.
Brända mandlar
- 3 dl socker
- 2 påsar sötmandlar
– rosta mandlarna i en torr stekpanna
– häll i socker i en stekpanna och rör EJ om!
– Låt sockret bli karamell och häll då i 2 msk varmt vatten.
– Ta av från plattan och häll snabbt ner mandlarna och rör om.
– Häll på massa florsocker innan det svalnar