Nu tänker ni säkert; Är hon galen i bullar den där tanten eller? Varför lägger hon BARA upp massa bullar hela tiden? Svaret på det är att det är höst, jag älskar att baka saker med jäst och att det är söndag (perfekt bakdag).
2 olika formar fyllda med riktigt STORA bullar blev det denna dag, inte som gifflarna förra gången!
Jag tycker att det är väldigt mysigt att baka bullar på hösten och det blir som en smygstart innan vinterns lussebullar… Bakar ni något speciellt denna tid nu innan juletid?
Bullar är ju faktiskt något som alla gillar så varför inte köra på? Det roligaste är att baka dem, andra omkring mig får stå för att äta dem och det är inte så svårt att få någon att stå för den biten…
RECEPT
Ugnstemperatur 225
- 50 gram jäst
- 150 gram äkta smör
- 0,5 L röd mjölk
- 2 dl strösocker
- 2-3 msk stött kardemumma
- 1,25 L vetemjöl
- ca 400 gram Rumstempererat smör
- kanel & socker blandat i en skål
- pärlsocker
- 2 ihopvispade ägg till fäste för sockret
– Stöt kardemumman i en mortel.
– Smula jästen i en stor bunke.
– Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken.
– Värm till 37 grader.
– Häll över vätskan lite i sänder på jästen och rör runt.
– Häll ner socker och kardemumma.
– Blanda ner så mycket mjöl att degen fortfarande fastnar lite i kanterna och känns lite klibbig (det är då det blir saftiga bullar)
– Låt jäsa i minst 1 timme under bakduk, gärna på en varm ugn.
– Kavla ut degen och bred på rumstempererat smör och kanel+sockerblandning.
– gör valfri form på bullarna.
– Låt jäsa 15-20 min under bakduk
– pänsla med ägg och strö på pärlsocker.
– Grädda i 10-15 min beroende på bullarnas storlek.