Lussebullar – årets första!

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Idag har jag varit ledig från jobbet och det firades med att årets första lussebullar bakades! Som jag skrivit tidigare har jag varit extremt nära, flera gånger, att köpa i butik MEN Samuel den kloke har hindrat mig. Detta är jag glad för nu, eftersom jag får premiärinviga med den godaste lussebullen jag vet! 

Jag gör dem på ett lite speciellt sätt, ett recept som jag kom på för ett par år sedan. Det är själva proceduren och fyllningen som gör mina lussebullar speciella och de blir pga det väldigt saftiga och inte alls torra! De är lite svårare att få fina, men det viktigaste är ju smaken!

I år har jag dock ändrat 1 liten grej och det är att jag lagt till extra saffran i min fyllning och istället tagit bort mandelmassan. De blev verkligen extra goda! Det kan både ha med saffranet att göra men också med min nya termometersked från ICA-maxi – supersmart!
Såhär ser årets recept ut;

INGREDIENSER
Degen
50 gram jäst
150 gram saltat smör
5 dl röd mjölk
3 st saffranskuvert
2 dl strösocker
150 gram kesella (ej lätt)
10-15 dl vetemjöl

Fyllningen
350 gram saltat smör
4 msk vaniljsocker
1 dl strösocker (förra året hade jag 0,25 dl pga sockret i mandelmassan)
1 kuvert saffran (förra året hade jag 200 gram riven mandelmassa istället)

Dekoration
2 st uppvispade ägg
2 dl pärlsocker eller mandelspån samt 80 st russin(cirka)

Gör så här

 – Lägg fram smöret till fyllningen så det får bli mjukt under tiden du gör degen. Smula jästen i en bunke.

  – Stöt saffranet tillsammans med 1 msk socker så smaken kommer ut bättre. Värm mjölk och smör till 37 grader.

 – Häll över smörmjölken på jästen så den löser upp sig. Häll ner saffran, socker och salt.

 – Därefter häller du ner kesellan och sedan mjölet pö om pö. Degen ska precis gå att hantera utan att du blir helt kladdig om fingrarna när du petar på den.

 – Låt jäsa under bakduk nära ugnen i 1 timme.
Ha inte något fönster öppet för då störs jäsningen!

 – Förbered samtidigt med plåtar/bakplåtspapper/kavel/torka av bakbordet. 

Nu gör vi fyllningen.

 – Blanda ihop det mjuka smöret tillsammans med socker, vaniljsocker och nystött saffran med en gaffel.

 – Kavla ut en lång och smal rektangel och dela upp den i fyra bitar så de blir cirka 7 cm breda, 20 cm långa och platta. 

 – Bred ut fyllningen i mitten på alla bitar.

 – rulla ihop bitarna på längden till en orm och rulla den sedan som man gör med en “vanlig” lussebulle. Alltså ena halvan av ormen ska rullas in mot mitten åt ena hållet och den andra halvan åt motsatt håll.

 – gör lika med alla bitar och lägg dem för att jäsa under bakduk i 15 minuter.

 – Pensla med ägg, strö över pärlsocker/mandelflarn och tryck i två russin i varje “hål”.

 – Grädda i ugnen i cirka 12 minuter på 200-225 grader, beroende på hur stora bullar du gör kan minuterna ändras.

 – låt svalna under bakduk och avnjut sedan med ett glas kall mjölk.

MUMS!!!

Kategori: Jul, recept
Alla adventskalendrar 2024

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skicka ett mail när någon svarar på min kommentar