Hej allihopa!
Eftersom att det är första advent nästa helg vill jag förbereda en del bakning och som jag LÄNGTAT efter att få göra lussebullar!! Nu är två satser gjorda i olika former och det doftar underbart i hela huset!
Nu kan det festas hela vägen fram till julafton… Prova gärna mitt recept, det är gudagott och lite speciellt!
INGREDIENSER
Degen
50 gram jäst
150 gram saltat smör
5 dl röd mjölk
3 st saffranskuvert
2 dl strösocker
150 gram kesella (ej lätt)
ca 16 dl vetemjöl
Fyllningen
350 gram saltat smör
4 msk vaniljsocker
0,25 dl strösocker
200 gram riven mandelmassa
Dekoration
2 st uppvispade ägg
2 dl pärlsocker eller mandelspån 80 st russin, cirka
______________________________________________________________________________________________
GÖR SÅ HÄR
– Lägg fram smöret till fyllningen så det får bli mjukt under tiden du gör degen. Smula jästen i en bunke.
– Stöt saffranet tillsammans med 1 msk socker så smaken kommer ut bättre. Värm mjölk och smör till 37 grader.
– Häll över smörmjölken på jästen så den löser upp sig. Häll ner saffran, socker och salt.
– Därefter häller du ner kesellan och sedan mjölet pö om pö. Degen ska precis gå att hantera utan att du blir helt kladdig om fingrarna när du petar på den.
– Låt jäsa under bakduk nära ugnen i 1 timme.
Ha inte något fönster öppet för då störs jäsningen!
– Förbered samtidigt med plåtar/bakplåtspapper/kavel/torka av bakbordet.
Nu gör vi fyllningen.
– Blanda ihop det mjuka smöret tillsammans med socker, vaniljsocker och riven mandelmassa med en gaffel.
– När jäsningen är klar delar du upp del i bitar och gör så stora bitar som du vill ha dina bullar.
– Rulla sedan varje bit till en lång orm (som en vanlig lussebulle) Kavla sedan den ormen så att den blir cirka 6 cm bred och platt.
– Bred ut fyllningen med en smörkniv på den kavlade ormen.
– rulla ihop den på längden till en orm igen (som när man gör kanelbullar) och rulla den sedan som man gör med en vanlig lussebulle.
– Alltså ena halvan av ormen ska rullas in mot mitten åt ena hållet och den andra halvan åt motsatt håll.
– gör lika med alla bitar och lägg dem för att jäsa under bakduk i 15 minuter.
– Pensla med ägg, strö över pärlsocker/mandelflarn och tryck i två russin i varje “hål”.
– Grädda i ugnen i cirka 12 minuter på 225 grader, beroende på hur stora bullar du gör kan minutrarna ändras.
– låt svalna under bakduk och avnjut sedan med ett glas kall mjölk.
MUMS!!!